VHF/UHF/SHF/EHF

UHF: 300MHz-3GHz
SHF: 3-30GHz
EHF: 30-300GHz

På VHF kan man inte nå andra sidan jordklotet då signalerna försvinner ut i rymden till skillnad mot kortvåg. Man kan dock via många intressanta byggen nå den andra sidan:
EME-Earth Moon Earth i Sverige kallat månstuds. Man skickar helt sonika sina signaler mot månen som sedan studsar tillbaka mot jorden. Dessa kontakter kräver mycket hög klass på radiosystemen. Dock kan man idag göra långväga kontakter med enkla uppsättningar tack vare bra datorprogram. Länkar till dessa program finner du nedan i "hamsoft". Stationer med 100W och singelyagi sägs kunna etablera kontakt. Experimentera mera!!

Den andra möjligheten är att via satellit nå andra världsdelar. Det finns faktiskt satelliter som är till för oss radioamatörer, ofta har de åkt med gratis då plats funnits i bärraketen. Läs mer under satellit samt AO-40. Via reflektioner på flygplan meteoriter samt norrsken kan man nå oanade sträckor vilket gör VHF, UHF till mycket roliga intressanta frekvensband att "leka" på.

ATV-länkar
S51KQ ATV projekt mm
Amatörtelevisionsutrustning G1MFG
Amatörtelevisionsutrustning 13cm.co.uk
Finsk ATV sida på (engelska)

RSE Electronics

ATV SAT mm PARABOLIC

DX-länkar
Konditionsvarnare för DX på VHF och uppåt
DX 50MHz and above DK5YA

Lyssna på tropo aurora mm EI4IX
Konditionsvarnare via Aurora (norrskenet)  <--------  Ny !

DX KLUSTER OH2AQ

Mikrovåg-länkar
DB6NT Tranvertrar preamp PA mm
K2AH 1296Mhz EME
Blandat G3WDG
PA mm GH Engineering

Satellit-länkar
AMSAT SM

Parabolen den bästa högfrekvensreflektorn

Här nedan finner ni ett urval av program som gör att en ny värld öppnar sig för alla operatörer på HF som UHF. Hör gärna av er för tips på bra utprovade program då alla här inte har provats av undertecknad (SM5XJX). Även tips på bra länkar samt ljudkortsprogram efterlyses hos den breda amatörskaran. Har du ett byggprojekt som du vill dra igång men inte har kraft att göra det själv? Hör av dig, kanske det kan bli ett klubbprojekt.

HAMSOFT
WSJT av K1JT EME Tropo Meteorprogram
Hamscope
MMSSTV med mera program från JE3HHT

Här är en sida med div information om DRM & NBTV.
DRM =Digital Radio Mondiale. Ett program för att lyssna på digitala kortvågssändningar.

NBTV = Ett system likande SSTV(SlowScanTV). Med detta kan du använda en webkamera och skicka snabbare och köra lite mera liveaktigt(Detta går att använda duplex).
NBTV är provat mellen två stationer i Norrköping medgott resultat bättre än förväntat!

länk: